Det finns så många val

Förlåt, det var nu 6 dagar sedan jag skrev senast! Men det är väl kanske ändå bättre att jag skriver mer sällan med ett bättre innehåll i bloggen än att jag skriver varje dag och lite halvintressanta saker!? Tycker jag iallafall ;)

Idag har jag vart i skolan, delade sedan ut tidningar i ca 2,5 timmar efter skolan och gick sedan på ett bibelsamtal i församlingshemmet. Bibelsamtal är en ny grej dom har börjat med i församlingen, och det är för oss ungdomar! Det är jättebra, för då pratar vi ju bara om bibeln och har små diskussioner. På ku kan det bli ganska.. flummig ibland, iallafall i min församling, haha ;)

Vet ni vad jag ska göra imorgon? Jo, jag har ledigt från skolan, och så ska jag besöka ett gymnasium och få information om programmet (IB) som jag har sökt där. På IB har man alla lektioner i engelska, och imorgon ska jag skriva prov i både engelska och matte där. Jag börjar bli riktigt nervös! Men så kom jag att tänka på det nu.. Idag på svenskalektionen så pratade vi om Litteraturhistoria. Plötsligt kom vi in i världens diskussion om att vi har så mycket att välja mellan. Det är så mycket småsaker, som man inte tänker på. Vilket språk ska jag välja till högstadiet, vilket program till gymnasiet osv. Det finns så himla mycket valmöjligheter överallt, och man inser det inte själv men man blir faktist väldigt stressad av det. När man är vuxen kommer det ännu mer val. Vilket försäkringsbolag ska jag ha, vilket elbolag etc. Min lärare berättade att när han gick i skolan (för inte så länge sen, ca 20 år sedan) då var det ju inte alls lika mycket val som det är nu. Det fanns i princip bara att välja mellan tyska eller inget språk alls när det "valet" kom. Till gymnasiet fanns det inte alls lika många linjer som vi har nu, inte i närheten. Vi blir omedvetet väldigt stressade av alla val.  Jag vet inte riktigt vart jag vill komma med det här, men jag har inte tänkt på det förut, vi har ju så himla mycket onödiga saker att välja mellan.

"En del människor tycks tro att vetenskapen skulle kunna lösa världens problem om den bara fick mer tid. Cancer och hjärtsjukdomar kommer att höra till det förflutna, ett nytt snabbväxande sädesslag kommer att ge mat till de svältande, en större automatisering kommer att ge oss mer fritid och vila. Kristendomen, har det sagts, kanske ger människor en känsla av välbefinnande och trygghet, men den kan aldrig lösa världens stora problem.
Detta är en stor missuppfattning. Vetenskapen kommer inte att lösa någonting. Atomkraft kan värma våra hem eller utradera varje levande varelse från jordens yta. Laserstrålar kan skära i metall eller i en människas kropp. Rymdteknologi kan bygga upp en koloni på månen eller sluta i ett blodbad i "Stjärnornas krig"-stil. Det är vad vi gör med våra vetenskapliga framsteg som räknas. Trots all den kunskap vi har inom vetenskapens område, bara i detta land, kan vi inte påstå, att världen har blivit så mycket bättre för det. Politisk instabilitet överallt i världen, internationell terrorism och risk för förintelse genom atomkrig visar på motsatsen. Inom vissa områden har de vetenskapliga framstegen blivit en del av problemet, inte en del av lösningen. Om ett barn får tag i en bomb törs vi inte ens tänka på konsekvenserna. Mänskligheten leker med än mer dödliga leksaker och har inte vuxit tillräckligt för att ta ansvar för dem.
Kristendomens attityd är den att vetenskapliga framsteg är viktiga men att de inte kan bidra något när det gäller grundproblemet -människan själv. Så länge det finns girighet, själviskhet, hat och fördomar kommer inte aldrig så många upptäckter att lösa dessa problem. Vetenskapem har ingen lösning på dessa basproblem. Kristen tro hävdar att endast en total "nystart" med Gud kan lösa dessa problem. Naturligtvis menar inte kristna att de är perfekta på detta område, men de har en ny kraft inom sig som hjälper dem. De tror att endast när vi tagit itu med dessa grundläggande frågor rörande den mänskliga naturen kan vi hoppas på en bättre värld."
Utdrag ur boken "Det stämmer!" av Stephen Gaukroger.

Detta är en riktigt bra text, som man kan läsa igenom noga och tänka själv.Min bibel ligger nere, och jag orkar inte springa ner och hämta den nu, så dagens bibelord tar jag ur pappas jättegamla bibel istället ;) Jag har nu också bara "slått upp" ett bibelord, eftersom det inte finns några understrukningar eller någonting i denna, så det är så svårt att hitta.

Jag har Herren kär, ty han hör min röst och mina böner.
Ja, han har böjt sitt öra till mig, i hela mitt liv skall jag åkalla honom.
Dödens band omvärvde mig, och dödsrikets ångest grep mig, jag kom i nöd och bedrövelse.
Men jag åkallade Herrens namn: "Ack, Herre, rädda min själ."
Herren är nådig och rättfärdig, vår Gud är barmhärtig.
Herren bevarar de enfaldiga. Jag var i elände, och han frälste mig.


Psalm 116:1-6

Vad gör du om flygplanet kraschar?

Detta har varit en riktig skitdag om jag får vara ärlig, men samtidigt har den också varit bra! Idag skulle jag alltså åka skidor.
Dagen började med att jag försov mig. Jag var jättestressad hela morgonen. Jag hade sedan tänkt att åka moped till skolan. Jag hade tänkt lite längre, så att OM mopeden inte skulle starta, så skulle jag ha tid över att gå till bussen. Men jag försov mig som sagt och skulle inte hunnit med bussen hur mycket jag än ville. Så jag gick ut till min moped, som vägrade starta idag! Klockan var nu kvart i åtta och samlingen var klockan tio över. Det brukar ta minst 45 minuter för mig att gå till skolan, vilket betyder att jag skulle komma alldeles för sent. Men det var bara att sätta igång att gå, med termobyxor och allting.. Försökte ringa min kompis och säga att jag kom för sent, men hennes mobil var avstängd. Så gick jag väldigt snabbt, och när klockan var 10 över ringde min kompis.
"VAR ÄR DU?"
"EHM.. VID DAGISET"
"VA? BUSSEN SKA ÅKA NU!"
"KAN DU INTE SÄGA TILL ATT DOM SKA VÄNTA LITE PÅ MIG?"
*jag börjar springa*
"KAN KOLLA.. DOM KAN INTE DET, DET ÄR LIKA BRA ATT DU VÄNDER OCH GÅR HEM IGEN"
"NEEEEJ, FÖRSÖK FÅ DOM ATT VÄNTA PÅ MIG, 10 MINUTER TILL"
"MEN DOM KAN INTE DET.. MEN VÄNTA LITE.. GLENN SÄGER ATT HAN KAN KÖRA DIG."
"VA,? JAAAA!"

Så såg vårat samtal ut, och under hela samtalet sprang jag som bara den.  Fick åka med en lärare som åkte bil dit, så jag hade tur. Sedan hade jag idag tänkt att åka snowboard för första gången i mitt liv. Detta var.. väldigt svårt, mycket svårare än jag hade trott. Jag började i barnbacken och jag får erkänna att jag kunde faktist inte ens ställa mig upp på brädan. Så jag bytte till skidor och så åkte vi i dom riktiga backarna, hehe ;) Bytte senare tillbaka till snowboard, gick då bättre!
Alltså, jag vet inte om man tror på otursdagar, men gör man det så har jag nog haft en idag. ;)
*Försova mig
*Mopeden startar inte
*Missa bussen till skidresan
*Ramla jätteilla i backen
*Mobilen går sönder senare under dagen


We fall down, we lay our crowns
At the feet of Jesus
The greatness of your mercy and love
At the feet of jesus
And we cry holy holy, holy
And we cry holy, holy, holy
And we cry holy, holy, holy
Is the Lamb

Där har ni texten till en väldigt fint lovsång som jag gillar!
Länk: http://www.youtube.com/watch?v=JEswcXc-CCU&feature=channel_page

Jag skrev förra gången om boken Det Stämmer av Stephen Gaukroger. Jag har nu ett litet utdrag ut boken här! Det är nog väldigt bra för icke-kristna att läsa. För du som är icke-kristen har någon gång tänkt att, kanske det finns någon Gud där ute. Detta är jag nästan säker på att alla har gjort någon gång. Tänk er så här.. Några är kristna, några är ateister, några agnostiker osv. och alla står för sin tro. Men tänk dig nu att en samling av människor, både kristna, ateister och agnostiker, sitter i ett flygplan. Flygplanet håller på att krascha, och alla inser att de kommer att dö. Vad gör alla? Jo, de allra flesta ber, och så är det. Även ateister skulle be till Gud i en sådan situation, det är jag ganska säker på det med ;) Det innebär att alla har innerst inne en känsla av att, "Gud finns nog". Vet du vad, han gör det också, Gud finns! Men jag tror inte  att man börjar tro på Gud bara för att folk säger "Han finns", utan jag tror att man själv måste uppleva något av gud, be eller bli berörd eller vara med om under eller liknande. Här kommer alltså ett bra tips till dig som inte är kristen men ändå har tänkt att "Gud finns nog". (Ni andra med såklart!! :D)

"Börja be! I början kan det kännas dumt att tala ut i vad som verkar vara tomma intet. Med tiden går det lättare och är till och med skönt. Du kan börja med att be ungefär så här: Gud jag vet inte ens om du finns där ute. Men om du gör det vill jag veta vem du är. Visa för mig på ett sätt som jag kan förstå. En sådan bön är en bekräftelse på att du är allvarlig i ditt sökande. Försök inte använda religiöst språk eller låtsas vara helig eller from. Gud vet redan att du inte är det! Ta det bara så naturligt du kan."
Utdrag ut Det stämmer av Stephen Gaukroger.Och till sina lärljungar sade han: "Därför säger jag er: bekymra er inte för hur ni skall få mat att leva av eller kläder att sätta på kroppen. Livet är mer än födan och kroppen mer än kläderna.
Lukasevangeliet 12:22-23


Linn

Tveka inte ;)

Halloj! Jag har funderat ett tag vad jag ska skriva om i bloggen "nästa gång" (nu) Det är verkligen jättevårt att komma på, så jag får väl komma på medans jag skriver.
Först hade jag tänkt att skriva en text som säkert jättemånga redan hört/läst, men den är ju bra så fin, och den stämmer otroligt bra! :)

Denna är ett utdrag från boken Det stämmer av Stephen Gaukroger.
"En natt hade en man en dröm. Han drömde att han gick på en strand tillsammans med Herren. Över hela himlen blixtrade bilder ur hans liv. Tillsammans med varje bild lade han märkte till två par fotsteg i sanden. Ett tillhörde honom själv . Det andra tillhörde Herren. När den sista scenen hade blixtrat förbi honom, såg han åter tillbaka på fotstegen i sanden. Han såg att vid ett flertal tillfällen under hans liv fanns bara ett par fotsteg, djupt nersjunkna i sanden. Han lade också märke till att det var dessa tillfällen som varit de svåraste i hans liv. Det irriterade honom, och han krävde ett besked från Gud om vad meningen var med detta. "Herre, du lovade att om jag beslöt att följa dig, så skulle du alltid gå med mig. Men nu ser jag här, att under de absolut svåraste tiderna i mitt liv så finns bara ett par fotsteg. Jag kan inte förstå hur du kunde överge mig när jag behövde dig som mest! Herren svarade: "Mitt kära, älskade barn, jag älskar dig och skulle aldrig någonsin överge dig. De tillfällen där du bara kan se ett par fotavtryck, det var när jag bar dig på mina axlar. Det är därför de är så djupt nedsjunkna i sanden."
Jag verkligen älskar denna texten, och det känns som att jag kan läsa den hur många gånger som helst, för det är en väldigt bra påminnare. ;)
Texten är alltså ett utdrag ut boken Det stämmer av författaren Stephen Gaukroger. Denna boken har jag hemma, och jag måste säga att den är väldigt bra. Boken är väl mest till för icke-kristna men jag känner att den stärker min tro mer för varje gång jag läser ;) I boken tar författaren upp alla typiska frågor som ifrågasätter kristendomen. Ex. Hur är det med alla andra religioner då?,  Har Jesus verkligen levt?, Vad är det för speciellt med Jesus? Uppstod han verkligen från de döda? Dessa frågor tycker jag att han besvarar väldigt bra! Alla kristna har säkert varit med om att man har sina perioder av tvekan, man är osäker. Då kan man ta och läsa igenom den här boken. Då tvekar man definitivt inte längre.. ;)

Kan berätta lite om min dag idag.. :) Vaknade runt klockan 8, för jag hade sovmorgon till 9.15! Jag verkligen älskar sovmornar! Så gick jag upp och gjorde som jag brukar varenda morgon, åkte moped till skolan. (Jag blev jätteförvånad att den startade, för den hade stått ute hela natten. Planerade att gå till skolan) Så det var en trevlig överraskning. Sedan var det ju den där underbara tisdagen idag med. Har en enormt lång lunchrast, och slutar sedan klockan 13.55. Åkte hem.. Moppen var dock inte lika snäll denna gången, och det var nära att jag fick ringa bärgningsbil ;) Kom hem, och fick passa min lillasyster eftersom mamma skulle jobba. Jag har en underbart söt lillasyster som är 1,5 år! Jag underhöll mig själv genom att baka kakor. Det blev ett eget påhittat recept. Ungefär som bondkakor, fast med lite egen glasyr på. Mina bröder blev provsmakare och kakorna var tydligen väldigt goda, hehe. Vid 6 kom pappa hem, och då fick jag äntligen lite avlastning från lillan. Tog en dusch, lagade matsäck tills imorgon (friluftsdag) och nu sitter jag ju här.
Imorgon är det som sagt friluftsdag, och då ska jag åka snowboard. Det ska bli skitkul, har aldrig gjort det förut så jag får väl be att det inte händer någon olycka.. ;)

Nu ska vi se, ett bibelord för denna gången kommer här..

Jag vet vilka avsikter jag har med er, säger Herren: välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp. När ni åkallar mig skall jag lyssna på er. När ni söker mig skall ni finna mig. Ja, om ni helhjärtat söker efter mig skall jag låta er finna mig, säger Herren.
Jeremia 29:11-14

Ha det bra nu, och kom ihåg, JESUS ÄLSKAR DIG! :)

RSS 2.0